Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Львів'яни нібито протестують проти Андрія Єрмака

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в анонімних телеграм-каналах, публікують відео з нібито мітингом львів'ян проти керівника Офісу Президента Андрія Єрмака в березні 2024 року. Проте це — відеофейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. За допомогою ключових слів у мережі їм вдалося знайти оригінальне відео. Воно було опубліковане на ютубі ще 28 листопада 2014 року під назвою «Майдан у Львові — 1 грудня 2013». Того дня понад 50 тисяч львів'ян справді вийшли на протест у центрі міста, вимагаючи відставки Януковича, уряду і парламенту.

Аудіодоріжку з вигуками проти Єрмака вони виявили на іншому записі, який поширювали 13 березня 2020 року. Тоді під Офісом Президента зібралися представники та прихильники партії «Голос», які були обурені підписанням нових домовленостей у Мінську.

Раніше українська розвідка повідомляла про спецоперацію «Майдан-3», яка має на меті дискредитувати українську владу, поширювати панічні настрої серед населення та підсилювати ворожнечу з іноземними союзниками. Ці дії супроводжуються фейковими повідомленнями, й основний пік цієї ІПСО прогнозують на березень-квітень 2024 року. Таким чином, ці повідомлення, ймовірно, також належать до спецоперації «Майдан-3».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join