Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Воєнний стан в Україні нібито не скасують навіть після завершення війни

У мережі поширюють «заяву» нібито керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, яку він буцімто зробив в інтерв’ю виданню Politico: «Ми думаємо, що навіть після закінчення війни не можна скасовувати воєнний стан. Хоча б кілька років. Українці залишаться і будуть відбудовувати країну. До того ж наші люди вже звикли жити при закритих кордонах та інших обмеженнях — для них це більше не проблема».

Скриншот публікації у фейсбуці, зроблений VoxCheck

Однак це — фейк, зʼясували фахівці з проєкту VoxCheck. Андрій Єрмак не давав подібних коментарів жодному з українських або міжнародних видань, зокрема Politico. На жодній зі сторінок видання Politico в соціальних мережах, а також на сайті медіа не публікували актуальних інтерв’ю з Єрмаком. Деякі користувачі посилаються на українського блогера Юрія Романенка, але він уже видалив відповідний допис і повідомив, що інформація була неправдивою.

6 лютого 2024 року Верховна Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану в країні ще на 90 діб. При цьому воєнний стан може завершитися у двох випадках: або після закінчення строку, на який його встановили, або за рішенням президента за умови відсутності загрози нападу чи небезпеки в Україні. Раніше ми спростовували інформацію, буцімто львів’яни вийшли на масовий мітинг проти Андрія Єрмака в березні 2024 року. Насправді ж тоді росіяни використали старе відео та замінили аудіодоріжку в ньому.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join