Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Вікіпедія начебто бреше про «спецоперацію» Росії в Україні

.

Цензура в Росії намагається заблокувати чи не єдиний ресурс, якій ще доносить правдиву інформацію про війну проти України. Тому вчора Роскомнагляд повідомив, що склав протокол на російську «Вікіпедію» за те, що вона не видалила «недостовірну інформацію» про війну проти України. 29 березня вже вдруге Роскомнагляд вимагав від російської «Вікіпедії» видалити статтю «Вторгнення Росії в Україну (2022)». Прес-служба Роскомнагляду називала її «брехливим контентом, спрямованим на дезінформацію російських користувачів» - тому що в статті вказана кількість загиблих та поранених цивільних громадян України (із посиланнями на дані ООН),  кількість знищених російських військових (за даними Генштабу ВСУ), а також за те, що в статті війну називають війною. Ії автор – російській вікіпедіст Олег Юнаков; статтю в перший тиждень після вторгнення РФ в Україну продивилися 5 мільйонів разів. За відмову видалити цю статтю Роскомнагляд погрожує Вікіпедії штрафом у розмірі 4 млн рублів (майже 50 тисяч доларів), і майже з початку війни відомство також погрожує заблокувати Вікіпедію в Росії.

Раніше стало відомо, що в Білорусі затримали на 15 діб відомого російського вікепідіста Марка Бернштейна начебто за спротив поліції. Його персональні дані, як і дані сотні інших російських вікіпедістів після початку війни публікують анонімні телеграм-канали, аби чинити на них тиск. Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє, що російська влада та пропагандисти дискредитують Вікіпедію, аби переконати населення у фейковості будь-якої інформації про війну в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись