Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття В «Українській правді» не публікували статтю про те, що загинули офіцери 128-ї бригади, яку підозрювали в продажу зброї ХАМАСу

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють скриншот нібито статті медіа «Українська правда» із заголовком «Загинули офіцери 128-ї бригади, яку підозрювали в продажу зброї ХАМАС». Також агітпроп повідомляє про 50 загиблих військовослужбовців та натякає, що це не було випадковістю. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери Центру протидії дезінформації. Насправді такої статті у виданні «Українська правда» не існує. Внаслідок російського удару загинуло 19 військових 128 ОГШБ, а не 50, як написали пропагандисти.

У такий спосіб росіяни намагаються дискредитувати українських військових та продовжують поширювати фейки про те, що Україна продає західну зброю ХАМАСу. Раніше ми спростовували фейк про те, що представники ХАМАСу записали відео, в якому подякували Зеленському за надану зброю.

Автор: Олександра Котенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись