Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Глава МЗС України Дмитро Кулеба шантажує Захід, аби збільшити постачання нової зброї

У російських медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що глава МЗС України Дмитро Кулеба нібито маніпулює темою обстрілів критичної інфраструктури. Він заявляє, що Україна готується до «найгіршої зими в історії», грає на почуттях партнерів і таким чином прагне збільшити допомогу. А Росія насправді проводила «легкі удари» по тепло- та енергоінфраструктурі восени та взимку 2022-2023 років. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Дмитро Кулеба дав інтерв’ю виданню Die Welt, де повідомив, що Росія може знову почати обстрілювати критичну інфраструктуру. Адже російські атаки — не вигадки і не шантаж. 10 жовтня 2022 року Росія розпочала масові ракетні удари нібито «у відповідь на український удар» по незаконно збудованому мосту через Керченську протоку.

Як повідомляє ООН, 42 з 94 (45%) ключових високовольтних трансформаторів в Україні пошкоджено або зруйновано внаслідок російських ракетних обстрілів. Восени та взимку 2022-2023 років в Україні майже не залишилося цілих теплових та гідроелектростанцій.

Саме тому Дмитро Кулеба сказав в інтерв’ю: «Я купив десятки свічок. Мій батько купив вантажівку, повну дров. Ми готуємось до найжахливішої зими в історії. Тому ми заплющимо очі, якщо не отримаємо Taurus, але отримаємо системи ППО. Ми намагаємось захистити наші електростанції якнайкраще. Але росіяни навчаються. Вони ще раз перевірять нашу витривалість своїми ракетами».

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються легітимізувати удари по критичній інфраструктурі України та знецінити проблеми нашої держави. Також вони намагаються дискредитувати Дмитра Кулебу, сподіваючись, що це зменшить західну підтримку. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що у листопаді в Україні можуть бути вимкнення світла навіть без обстрілів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись