Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Секторі Гази за 25 днів більша кількість жертв, ніж в Україні за 563 дні

У прокремлівських медіа та в російському сегменті фейсбуку поширюють інформацію про те, що за 25 днів у Секторі Гази вбито майже стільки ж цивільних, скільки нібито вбито в Україні за 563 дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Агітпроп подає інфографіку з порівнянням кількості жертв. Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. У графіках, які виклав агітпроп, зазначено, що за 25 днів конфлікту в Газі загинуло 8 тисяч 796 осіб, із яких 3648 — це діти. Поранених — 24 тисячі, із яких 9 тисяч 600 осіб — діти. Ці дані наводить ООН.

За 563 дні повномасштабної війни в Україні загинуло 9 тисяч 614 осіб, з яких 554 дитини. Поранених — 17 тисяч 535 осіб, з яких 1180 — діти. Проте в Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини вважають, що «фактичні цифри значно вищі», адже у підрахунках організації не враховуються дані з окупованих міст, де точилися запеклі бої, як-от Маріуполь, Лисичанськ, Попасна та Сєвєродонецьк, де є повідомлення про численні жертви серед мирного населення.

Про це також заявляв речник Управління ООН з прав людини в Україні Криштоф Яновський. Він зазначав, що надати точні цифри з Маріуполя неможливо. Українські правозахисники вважають, що в одному Маріуполі російські окупанти вбили близько 100 тисяч людей.

Маніпулюючи цифрами та використовуючи для цього чутливу тему, російські пропагандисти намагаються чинити психологічний тиск на українців. Також росіяни прагнуть відбілитися: буцімто на фоні Ізраїлю, який, не зважаючи на мораль, убиває людей, Росія виглядає як гуманістична країна, бо нібито береже українців. Раніше ми спростовували фейк про те, що міністерка економіки Свириденко заявила, що Україна відновлюватиме Сектор Гази.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись