Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито можна купити браслет із молитвою від ТЦК

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито в Україні можна придбати браслети з молитвами, які захищають від територіального центру комплектування (ТЦК). Текст на них закликає до Богородиці, архістратига Михаїла та ангела-охоронця, а також прохання до всіх святих. Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Зворотний пошук за фото показав, що в Україні продаються схожі браслети, але з іншою молитвою — «Отче наш» іспанською.

У тексті правильної молитви не згадуються ТЦК та релігійні фігури, про які йшлося в оманливому описі. Також подібні браслети продаються в російських магазинах, на AliExpress та Alibaba.

Крім того, «текст» на браслетах, імовірно, перекладено з російської мови, адже фраза у пропагандистському тексті «мого улюбленого» українською буде «мого коханого».

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати українську владу та процес мобілізації загалом. «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші фейки проти нього.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись