Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні нібито можна купити браслет із молитвою від ТЦК

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито в Україні можна придбати браслети з молитвами, які захищають від територіального центру комплектування (ТЦК). Текст на них закликає до Богородиці, архістратига Михаїла та ангела-охоронця, а також прохання до всіх святих. Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Зворотний пошук за фото показав, що в Україні продаються схожі браслети, але з іншою молитвою — «Отче наш» іспанською.

У тексті правильної молитви не згадуються ТЦК та релігійні фігури, про які йшлося в оманливому описі. Також подібні браслети продаються в російських магазинах, на AliExpress та Alibaba.

Крім того, «текст» на браслетах, імовірно, перекладено з російської мови, адже фраза у пропагандистському тексті «мого улюбленого» українською буде «мого коханого».

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати українську владу та процес мобілізації загалом. «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші фейки проти нього.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join