Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Луцьку відмовили вдові загиблого військового в проведенні поминок нібито через те, що він з Харкова

Пропагандисти в соцмережах та медіа поширюють інформацію про те, що один з ресторанів у Луцьку нібито відмовив у проведенні поминального обіду вдові українського військового. Зазначалося, що причиною цієї відмови було те, що військовий був з Харкова. Розповсюджуючи ці новини, агітпроп або посилався на сюжет українського медіа — 12 каналу, або взагалі не вказував першоджерело.

Фахівці StopFake вирішили перевірити, чи це правда. Вони з'ясували, що в сюжеті 12 каналу, на який посилаються пропагандисти, йдеться , що вдова українського військового Іванна Цюх скаржилася на те, що луцький ресторан відмовив їй у проведенні поминального обіду. За її словами, почувши про поминки, представники ресторану запропонували провести його в «бесідці» закладу, а не в основному приміщенні. У сюжеті Цюх висловила думку, що причиною відмови став саме траурний характер обіду, проведення якого, за її словами, суперечило правилам ресторану. Проте в сюжеті українського медіа не згадується, що відмова була пов'язана з тим, що її чоловік був з Харкова.

Фахівці StopFake також знайшли відеозвернення дружини військового Іванни Цюх щодо цього інциденту на її сторінці у фейсбуці. У ньому вона розповідає історію, подібну до тієї, яку повідомила 12 каналу. Проте навіть тут вона жодного разу не згадує, що відмова була пов'язана з тим, що її чоловік мав зв'язок з Харковом. На офіційній сторінці ресторану у фейсбуці також є повідомлення, в якому вони пояснюють свою відмову Цюх тим, що в них немає можливості розділити зал.

Пропагандисти поширюють подібну дезінформацію, щоб створити враження, ніби українці зневажають свою армію та вважають її злочинною.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись