Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Іноземні компанії нібито купили 40% землі сільськогосподарського призначення України

Пропагандисти поширюють інформацію зі статті, яку вже видалили з журналу Australian National Review, щодо продажу у 2021 році 40% сільськогосподарських земель України західним компаніям Cargill, Monsanto та Dupont. Проте це - неправда.

На неї звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони роз'яснили, що з 1 січня 2024 року ринок землі в Україні розпочав свою роботу, а другий етап земельної реформи досі триває. Тепер землю можуть купувати не лише фізичні особи, а й компанії, і ліміт на це збільшено до 10 тисяч гектарів. Але як на першому, так і на другому етапі земельної реформи купівля землі іноземними компаніями заборонена. Навіть українські агрохолдинги з іноземними бенефіціарами не мають доступу до українського ринку землі. Іноземці (фізичні особи) можуть отримати сільськогосподарські ділянки у спадщину, але не можуть ними користуватися, і ці ділянки підлягають відчуженню протягом року.

Ресурс Media Bias/Fact Check оцінює видання Australian National Review як конспірологічне та псевдонаукове джерело, що поширює неправдиві твердження. Також воно посилається на статтю французького Ritimo, проте в ній немає жодної інформації про купівлю українських земель компаніями Cargill, Monsanto та Dupont. Навіть більше, компанія Monsanto припинила своє існування в 2018 році, коли її поглинула Bayer.

Пропагандисти поширюють подібну дезінформацію, щоб залякати українське населення та зачепити тригер для багатьох людей, посилюючи меседж про зовнішнє управління. Мовляв, у країні війна, а її вже продали.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись