Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Індійський телеканал нібито повідомив, що українські чоловіки викупили всі квитки до Європи через нові рішення МЗС

Пропагандисти знову спробували підірвати авторитет українських біженців, розповсюджуючи інформацію, нібито індійський телеканал WION опублікував відео, в якому стверджує: 93% українських біженців чоловічої статі придбали квитки до Азії через Європу. Мовляв, сервіс бронювання готелів Booking фіксував збільшений попит на перельоти з 23 квітня 2024 року. У відеоролику пояснюється, що це сталося внаслідок наказу Міністерства закордонних справ України щодо обмеження консульських послуг чоловікам. Але це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що канал WION фактично не мав такого відео, а замість цього пропагандисти змонтували його з різних джерел. Прикладом цього є відео, в якому виконавча директорка Human Rights Watch розповідає про права жінок. Воно було взяте з іншого інтерв'ю ще з 2023 року та не має жодного стосунку до українських біженців. Більше того, сервіс Booking не підтвердив жодних змін у попиті на квитки.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати процес мобілізації в Україні. «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші фейки проти нього.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись