Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні людей з інвалідністю навчають бути саперами, щоб відправити їх на фронт

У російському сегменті соціальних мереж поширюють інформацію, що в Україні почали видавати ваучери на навчання сапера людям з інвалідністю, нібито «щоби відправити їх воювати». Це — брехня.

Аналітики VoxCheck узялися за цей кейс і пояснили, що у жовтні 2023 року українська Державна служба зайнятості збільшила перелік професій та спеціальностей, за яким можна отримати ваучер, тобто оплату за навчання. У переліку, зокрема, є професія «сапер». І, власне, ваучери на навчання видаватимуть конкретним людям, наприклад, особам з інвалідністю. Ваучер на навчання мають змогу отримати ще такі категорії громадян: внутрішньо переміщені особи (ВПО), учасники бойових дій (УБД); люди, які отримали поранення внаслідок війни тощо. 

Причому йдеться саме про гуманітарне розмінування, яке відбувається поза межами зони бойових дій. Це довгостроковий процес, що має на меті створення безпечних умов проживання для цивільних людей. А воєнне розмінування проводять безпосередньо в зоні бойових дій, наприклад, коли ворог відступає, і цим займаються вже військові сапери.

Читайте ще наш задокументований кейс: в Україні хочуть скасувати статус особи з інвалідністю, аби відправити якнайбільше людей на фронт.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись