Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Ізраїль закликає українців вступати до ЦАХАЛу

Прокремлівські медіа поширюють відео нібито рекламного ролику на ютубі, у якому військовий у формі ізраїльської армії нібито агітує українською вступати до ЦАХАЛу — армії оборони Ізраїлю — й воювати проти ХАМАСу. Це — брехня.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО проаналізували цей кейс і встановили, що такої реклами від офіційного представництва міністерства оборони Ізраїлю не існує. Її скомпілювали, адже за допомогою зворотного пошуку в Google фахівці з’ясували, що для створення несправжнього рекламного ролика автори використали тікток-відео з офіційного акаунту армії оборони Ізраїлю в цій соцмережі. А згодом на відео наклали голос українською. 

Нагадаємо, у заяві Інституту вивчення війни за 7 жовтня йдеться, що Кремль активно використовує атаку ХАМАСу на Ізраїль для інформаційних операцій, спрямованих на послаблення підтримки України США та Заходом. І тезу про «мобілізацію людей в Ізраїль» фейкороби використовують, аби насамперед переконати, що українське керівництво вбачає у чоловіках і жінках лише військову силу. І це посадовці, мовляв, використовуватимуть у власних цілях, навіть для мобілізації в інші країни.

Раніше ми вже документували пропагандистський вкид, нібито українцям роздавали повістки для мобілізації в «добровольчі батальйони» Ізраїлю. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись