Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українців мобілізують до «добровольчих батальйонів» Ізраїлю

У соціальних мережах, зокрема, в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширюють відео з інформацією про так звану мобілізацію українців до Ізраїлю. На відео герой показує «повістку», видану буцімто місцевим територіальним центром комплектування та соціальної підтримки. У повістці зазначено, що згідно зі статтею ІІ Закону України «Про біженців та людей, які потребують додаткового чи тимчасового захисту» чоловіка нібито призвали до «добровольчого батальйону» Ізраїлю. Це — неправда. 

Аналітики StopFake узялися за кейс і довели, що насправді повістка, яка зображена на відео, є підробною. Адже оформлення документа не відповідає чинному зразку. Як і повістка, так і порядок ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних регламентується конкретною законодавчою ініціативою. Зокрема, ідеться про Постанову Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 року «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних». І документи такого типу мають однакове оформлення, вони не можуть відрізнятися один від одного. 

Власне, офіційний бланк повістки можна побачити в Додатку №24 до цієї Постанови. Бланк повістки востаннє змінювали 26 січня 2022 року, коли Кабінет Міністрів України вносив відповідні зміни до деяких постанов щодо виконання військового обов'язку. 

Щодо закону, на який посилаються пропагандисти, то він не має жодного стосунку до військового обов’язку. У статті ІІ взагалі йдеться про законодавчу базу щодо біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту.

Також фактчекери зафіксували численні помилки в оформленні «повістки». Наприклад, у графі, де треба написати назву ТЦК та СП, автори фейкового допису вказали Службу безпеки України на Одещині. У компетенцію СБУ  не входять мобілізаційні заходи.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись