Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Із 25 жовтня 2023 року в Україні «змінюють графіки» комендантської години

В українському сегменті тіктоку поширюють інформацію, що з 25 жовтня 2023 року в Україні нібито змінюють графік комендантської години. Автори посилаються начебто на заяву голови Верховної Ради Руслана Стефанчука. У публікаціях переконують, що таке рішення зумовлено «контролем населення» під час зимового періоду. Крім того, у таких відео закликають перейти за посиланням, аби дізнатися про комендантську годину в тому чи іншому регіоні. Це — брехня. 

Фактчекери Центру протидії дезінформації при РНБО дослідили цей кейс і пояснили, що ніяких нових графіків комендантської години не існує. А посилання, які додають фейкороби, ведуть на анонімні телеграм-канали та сторонні сайти. Отже, це справа рук шахраїв, які намагаються штучно збільшити авдиторію на своїх сторінках у соцмережах. При чому Руслан Стефанчук також не робив таких заяв, це просто вигадка агітпропу. 

Власне, рішення про графік комендантської години належить до компетенції очільників обласних військових адміністрацій. І залежно від регіону графік може змінюватися.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись