Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Німецький концерн Rheinmetall скасував будівництво танкового заводу в Україні через Росію

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що німецький концерн (об’єднання з декількох підприємств, у цьому випадку — в галузі оборони) Rheinmetall скасовує будівництво танкового заводу в Україні через Росію. Ідеться про постійні обстріли інфраструктури, тому німецькі представники, мовляв, бояться «сили» армії окупантів. Автори посилаються на новину інформаційного агентства Reuters. Це — маніпуляція. 

Фактчекери VoxCheck проаналізували кейс і дійшли висновку, що в новині вказано: у Німеччині таки схвалили створення спільного підприємства на основні німецького Rheinmetall та українського «Укроборонпром». Далі журналісти написали, що Rheinmetall займатиметься технічним обслуговуванням техніки. Але на офіційному сайті німецького оборонного концерну вказано, що його фахівці будуть займатись і технічним обслуговуванням, і ремонтом бойових машин, а в майбутньому спільно з Україною вироблятимуть техніку. 

Власне, фактчекери пишуть, що такий формат роботи передбачали з самого початку укладення угоди про стратегічне партнерство у травні 2023 року. Згідно з нею підприємство мало почати свою роботу ще в липні, але терміни реалізації проєкту затягнулися. У середині серпня генеральний директор Rheinmetall пояснив, що танки в межах об’єднаного концерну розпочнуть ремонтувати «до кінця місяця». 

Тобто про жодні скасовані будівництва чи угоди не йдеться. Відповідно до матеріалу Reuters, німецьке оборонне підприємство, навпаки, схвалило рішення про створення спільної організації. Упродовж реалізації плану будівництва не було повідомлень про скасування такого плану. Пропагандисти спотворили контекст матеріалу та натякнули, що навіть країна-представник НАТО нібито побоюється Росії та згортає будь-які компанії на території України. 

Так автори намагаються розганяти тезу про російську «непереборну техніку», яка ладна всіх знищити, — і як підтвердження цього наводять приклад про «скасування» будівництва. 

У нашій рубриці «Новомова» ми описували російський феномен «непереборної техніки». Якщо коротко, то так росіяни прагнуть переконати внутрішню аудиторію в постійних «перемогах». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись