Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Нью-Йорку показують рекламу спрею від нежитю з анімаційним персонажем Зеленського

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, буцімто компанія VICKS запустила рекламу спрею для носа в Нью-Йорку з анімаційним персонажем, який «схожий на Володимира Зеленського». Автори допису додають  відео, де герой сильно втягує повітря, після чого вибухає. Ролик закінчується слоганом: «VICKS допомагає збільшити можливості вашого носа!». Це — брехня.

Фактчекери VoxCheck проаналізували кейс і встановили, що в компанії VICKS не запускали цієї реклами, а саме відео — скомпільоване. Адже жодні медіа не виходили з цією новиною, й відео поширюють лише в соцмережах російського сегменту. На фейковому відео також розміщені інші рекламні ролики: наприклад, на екрані поряд рекламують платформу Amazon Freevee, на якій можна переглянути серіал «Jury Duty», хоча стрічка вийшла ще у квітні 2023 року. Малоймовірно, що її рекламуватимуть через 6 місяців опісля.

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок на іноземних журналах, шпальт газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись