Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В ООН стверджують, що українські військові порушують норми гуманітарного права.

Матеріали із таким змістом з'явилися у російських пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях стверджують, що про це заявила Верховна комісарка ООН з прав людини Мішель Бачелет під час 50-ї сесії ради з прав людини ООН у Женеві. Мовляв, Бачелет звинуватила ЗСУ в порушенні норм гуманітарного права у східних регіонах України та висловила побоювання у зв'язку з арештами проросійських колаборантів. Військова комісарка справді виступила з доповіддю, яка стосувалася війни в Україні, однак основні претензії щодо порушень прав людини та гуманітарного права у контексті воєнних дій, які Росія веде в Україні, були звернені до російських військових.

За даними StopFake, серед фактів подібних злочинів у доповіді йдеться про обстріл мирних громадян, руйнування цивільної інфраструктури міст та сіл, вбивства, не пов'язані з бойовими діями, довільні затримання цивільних осіб, випадки зґвалтування. Проте прокремлівські ЗМІ звернули увагу виключно на порушення міжнародного гуманітарного права з боку ЗСУ у східних регіонах України, щоби дискредитувати Україну та українських військових. Фактчекери наголошують. що у доповіді щодо українських військових задується лише проблема проросійських колаборантів та гарантії дотримання їхніх прав, а також проблема з російськими військовополоненими.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись