Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Харківська тероборона тримає в заручниках місцевих жителів.

Таку інформацію поширили російські пропагандистські ЗМІ із посиланням на слова керівника національного центру управління обороною РФ генерала-полковника Михайла Мізінцева. У повідомленнях йдеться, що у Харкові на нижніх та верхніх поверхах житлових будинків по вулиці Римарській бойовики територіальної оборони обладнали вогневі позиції, при цьому місцевим жителям заборонено залишати свої квартири, адже їх тримають в заручниках. Російські пропагандисти додають, що будь-які спроби переміщення цивільних територією Харкова жорстко припиняються місцевими радикалами. Проте все це — неправда.

Журналісти Харківського антикорупційного центру звернулись щодо цього за коментарем до Департаменту у справах інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міськради. Там спростували інформацію, поширену пропагандистами, та пояснили, що до міськради не надходило жодних скарг від мешканців Харкова щодо тримання їх у заручниках бійцями ЗСУ. Також у міськраді спростували фейк й про облаштування в житлових будинках на Римарській вогневих позицій ЗСУ. Нагадаємо, пропагандисти вже не вперше повідомляють, що в житлових будинках, лікарнях, школах різних міст, зкоема Харкова та Одеси, військові облаштовують вогневі позиції. Однак всі ці випадки «захоплення українськими військовими цивільних об'єктів» не підтвердилися.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись