Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Іспанії у центрі для біженців заборонили використовувати українські прапори

Про це повідомили російські медіа, цю ж інформацію поширило у твіттері й посольство Росії в Іспанії. Нібито в одному із центрів для біженців українцям заборонили вивісити свій національний прапор. На підтвердження цієї новини опублікували фотографії, де зафіксовано, що на стіні будівлі поруч із центром для біженців хтось начебто намалював графіті з написом «жодних українських прапорів». Тим часом в українському інфопросторі ці повідомлення поширили проросійські телеграм-канали. Все це — фейк.

Опубліковані фотографії — черговий фотомонтаж. На цьому наголосили користувачі Twitter у коментарях під публікацією облікового запису російського посольства в Іспанії.

Користувачі Twitter геолокували місце на світлинах. Будівля на фотографії справді розташована в Бенальмадені, насправді це спортзал під назвою «EpicGym». 5 серпня власники залу засвідчили, що такого напису ніколи не було на стіні та надали відео з фасадом будівлі – на ньому немає жодного графіті. Аналіз фотографій, які поширюють в мережі, свідчить, що «графіті» змайстрували у фоторедакторі. Хтось намалював українофобський напис, використавши логотип спортзалу: скраю «графіті» можна помітити букву «Е», що відповідає першій літері в назві спортзалу «EpicGym». У соціальних мережах «EpicGym» опублікували повідомлення, в якому назвали ці фейки «огидними та неприйнятними», наголосивши, що інформація у Twitter-акаунті посольства Росії в Іспанії не відповідає дійсності. Власники спортзакладу також повідомили, що люди, причетні до їхнього бізнесу, не підтримують Росію у війні проти України.

Фактчекери StopFake проаналізували оприлюднені фотографії за допомогою інструмента для перевірки зображень Forensics. В результаті цього аналізу вони виявили, що на місці розташування графіті рівень стиснення не такий, як на решті фотозображення. Це може свідчити, що світлина була відредагована.

Це далеко не перша спроба пропагандистів дискредитувати та знецінити підтримку, яку іноземні громадяни надають українським біженцям. Нагадаємо, раніше пропагандисти поширювали фейки про те, що нібито українські біженці хочуть зробити українську другою державною мовою в Польщі. Був і фейк про українських жінок, які буцімто змушені надавати секс-послуги в Норвегії. Також росіяни поширювали фейк про те, що Великобританія через хаос, який українці влаштовують в аеропортах, запровадила штрафи в 5000 фунтів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись