Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Санкції заважають «Газпрому» постачати більше газу до Європи

Про таке пишуть російські медіа та користувачі соцмереж. Мовляв, компанія не може гарантувати прокачування газу, зокрема в Німеччину, через санкції й «технічні проблеми» з турбіною Siemens. Тому Росія знімає з себе відповідальність за скорочення постачання газу до Європи. Нібито у всьому винні «недружня політика Заходу» та відсутність «технічного обслуговування» газопроводу, переконують росіяни. Це не так.

Насправді санкції не є причиною скорочення обсягів газу, який РФ постачає в ЄС, оскільки досі на неї так і не наклали газове ембарго. Немає перешкод й для повернення турбіни в Росію. Значне скорочення постачання відбувається з політичних причин.

Виконавчий директор «Siemens Energy» Джо Кезер певен, що Росія умисно прагне втягнути їхню компанію в конфлікт, оскільки навіть ремонт турбіни не може спричинити такого падіння обсягів газу, який РФ прокачує до Європи. Як пише StopFake, ще до початку ремонтних робіт постачання «блакитного палива» з Росії скоротилися на 40%. 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц особисто оглянув турбіну і дійшов висновку, що жодних технічних причин для скорочення обсягів газу немає. Прессекретар Єврокомісії Ерік Мамер спростував інформацію про те, що санкції ЄС проти Росії перешкоджають постачанню турбіни для газопроводу «Північний потік». За словами Мамера, РФ використовує свої енергоресурси як важіль для шантажу Європи, реагуючи на її протидію вторгненню в Україну. 

Раніше кремлівські пропагандисти стверджували, що Європа піде на поступки Росії, коли настануть холоди. Мовляв, якщо влада ЄС не припинить тиснути на РФ, буде погано всім. У такий спосіб пропагандисти намагаються примусити Україну та Захід грати за правилами Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись