Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українці перестали «скидатись» на армію

Такі повідомлення поширюють в анонімних телеграм-каналах. Мовляв, єдиним джерелом коштів для благодійних фондів залишилися «заробітчани», але й вони переказують мізерні суми. Ця інформація не відповідає дійсності.

У повідомленнях пропагандисти свідомо маніпулюють інформацією, яку неможливо перевірити та спростувати, якщо ви детально не вивчили дані фінансових звітів благодійних фондів. А цих звітів зазвичай немає у вільному доступі. Ще з 2014 року українські волонтери розповідають, що надходження коштів на їхні рахунки несистематичні, суми допомоги щомісяця різні. Обсяги пожертв залежать від багатьох обставин. Однак українці постійно допомагають армії через офіційні й особисті ініціативи.

Банки запровадили можливості автоматичного переказу кешбеку на рахунки ЗСУ, переказу через округлення залишку на платіжній картці та інші сервіси. Часто користувачі соціальних мереж до дня народження публікують реквізити волонтерських рахунків і просять своїх друзів та підписників замість особистого подарунка зробити переказ на будь-яку суму. Навіть діти долучаються до збирання коштів для ЗСУ, використовуючи свої таланти та вміння. Багато українців справді виїхали за кордон після початку повномасштабного вторгнення, але вони також долучаються до волонтерської роботи на підтримку ЗСУ. Загалом і великі волонтерські фонди («Фонд Сергія Притули», «Повернись живим», «Армія SOS» та інші), й окремі волонтери постійно звітують про те, як закрили ті чи інші потреби військових. Це свідчить, що українці не припиняють допомагати своїм захисникам і захисницям.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись