Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Іспанії пройшов мітинг українських біженців із плакатами «F*ck Israel»

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику, в соціальних мережах стверджують, нібито в Іспанії пройшов мітинг українських біженців, які буцімто вийшли з плакатами «Геть руки від військової допомоги Україні» та «F*ck Israel». Втім це — фейк. 

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони перевірили фото, яке поширюють пропагандисти, через інструмент онлайн-пошуку зображень та зʼясували, що справжнє фото зроблене на акції на підтримку України «Israeli Friends of Ukraine», що пройшла літом 2022 року. На оригінальній версії учасниця акції тримає плакат з написом «Росія — країна-терорист», а плакату з написом про Ізраїль там узагалі немає. 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть дискредитувати українських біженців за кордоном та створити штучну конкуренцію за отримання військової допомоги від Заходу. «Детектор медіа» писав, як ще російський агітпроп маніпулює темою війни Ізраїлю проти ХАМАСу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись