Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Рівненській АЕС почались проблеми із ядерним паливом, яке надала Швеція

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в анонімних телеграм-каналах, стверджують, нібито на Рівненській АЕС почалися проблеми зі шведським паливом бренду Westinghouse. Мовляв, є ризик того, що один з енергоблоків повністю зупинять, а працівники станції панікують та не знають, що робити. Втім це — фейк.

На це звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що генеральний директор Рівненської АЕС Павло Ковтонюк 4 жовтня зазначав, що станція працює у сталому режимі, а після повідомлень пропагандистів на сторінці АЕС повідомляли про нормальний та стабільний радіаційний фон. У Міністерстві енергетики України також заперечили заяви росіян про проблеми зі шведським паливом. 

Поширюючи подібні фейки, на думку аналітиків проєкту, пропагандисти хочуть помститися за те, що Україна відмовилася від використання російського палива для своїх АЕС . Зокрема, 10 вересня у реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС вперше завантажили неросійське ядерне паливо, що і спричинило хвилю дезінформаційних повідомлень про станцію. «Детектор медіа» вже спростовував фейки щодо недоліків допомоги Швеції для України. Вдаючись до них, Росія хоче викликати недовіру до західних партнерів. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись