Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake На Рівненській АЕС почались проблеми із ядерним паливом, яке надала Швеція

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в анонімних телеграм-каналах, стверджують, нібито на Рівненській АЕС почалися проблеми зі шведським паливом бренду Westinghouse. Мовляв, є ризик того, що один з енергоблоків повністю зупинять, а працівники станції панікують та не знають, що робити. Втім це — фейк.

На це звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що генеральний директор Рівненської АЕС Павло Ковтонюк 4 жовтня зазначав, що станція працює у сталому режимі, а після повідомлень пропагандистів на сторінці АЕС повідомляли про нормальний та стабільний радіаційний фон. У Міністерстві енергетики України також заперечили заяви росіян про проблеми зі шведським паливом. 

Поширюючи подібні фейки, на думку аналітиків проєкту, пропагандисти хочуть помститися за те, що Україна відмовилася від використання російського палива для своїх АЕС . Зокрема, 10 вересня у реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС вперше завантажили неросійське ядерне паливо, що і спричинило хвилю дезінформаційних повідомлень про станцію. «Детектор медіа» вже спростовував фейки щодо недоліків допомоги Швеції для України. Вдаючись до них, Росія хоче викликати недовіру до західних партнерів. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join