Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Новий склад БРІКС контролюватиме 80% світового видобутку нафти

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в анонімних телеграм-каналах, стверджують, нібито з розширенням блоку БРІКС за рахунок шести нових членів (Саудівської Аравії, Обʼєднаних Арабських Еміратів, Ірану, Аргентини, Єгипту та Ефіопії) він зможе контролювати 80% світового видобутку нафти. 

На меседж звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що згідно з даними Управління енергетичної інформації США (ЕІА) станом на 2022 рік, на блок БРІКС припадало близько 19% світового видобутку нафти (в оригінальному складі з Бразилією, Індією, Китаєм, ПАР та Росією). Нові ж дані цієї організації вказують, що після розширення виробництва сирих нафтових продуктів БРІКС зросте до приблизно 41% світового виробництва. Дані Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) станом на 2022 рік свідчать, що після приєднання нових членів частка БРІКС становитиме приблизно 47% світового виробництва сирих нафтових продуктів. Згідно з оцінками Енергетичного інституту (Велика Британія), на розширений склад групи припадатиме 43,1% світового видобутку нафти. 

Поширюючи подібні меседжі, пропагандисти хочуть показати «слабкість» союзників України та викликати занепокоєння серед українців щодо того, чи варто й надалі відповідати на російську агресію. «Детектор медіа» вже писав про те, як російська пропаганда штучно возвеличує БРІКС та представляє блок як геополітичну перемогу Росії, на прикладі матеріалів про саміт блоку. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись