Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В аеропортах Великої Британії плакати українською мовою закликають «не смітити й не ламати обладнання»

Про таке пишуть російські пропагандистські медіа та анонімні телеграмканали. Мовляв, британці починають «прозрівати» від того, який хаос українці влаштовують в аеропортах та запровадили штрафи в 5000 фунтів. У повідомленнях додають, що нібито для інформування спеціально встановили синьо-жовті плакати, щоб гарантовано привернути увагу українців. Це — фейк.

В аеропортах Великої Британії не проводять інформаційну кампанію для попередження українців про штрафи за порушення правил поведінки. Фактчекери StopFake перевірили ці «попереджувальні» плакати і виявили відео, де видно зовсім інший текст таких плакатів. Насправді на них трьома мовами українців  інформують про те, як пройти до пунктів допомоги в аеропорту. Текст на банері відредагований у фоторедакторі.

Британський уряд випустив спеціальний довідник для українських біженців. У ньому немає жодної інформації про спеціальні штрафи для українців у розмірі 5000 фунтів (близько 220 000 гривень) за порушення поведінки.

У такий спосіб російська пропаганда вкотре намагається дискредитувати українських біженців, звинуватити їх у невдячності до іноземних громадян, які допомагають.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись