Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У США розробили карту і план розподілу Росії

Про це повідомляють російські пропагандисти. Йдеться про те, що нібито Комісія по безпеці та співпраці в Європі (Гельсінська комісія США)  розробила проєкт під назвою «Деколонізація Росії: моральний та стратегічний імператив», який передбачає розподіл Росії на сімнадцять частин. Це — неправда.

Як пишуть фактчекери StopFake, на сайті Гельсінської комісії США справді можна знайти анонс заходу під назвою «Деколонізація Росії: моральний та стратегічний імператив». Але він не має жодного стосунку до розподілу Росії та карти, яку поширюють російські медіа. Під час дискусії обговорювали фундаментальні основи агресивної і жорстокої політики Росії, і як наслідок відпрацьовували ідеї що допоможуть стримати Росію та запровадити довгостроковий мир на євразійському континенті. Йшлося про російський імперіалізм та деколонізацію Росії у розумінні припинення відносин, у яких метрополія встановлює політичний контроль над іншою країною, використовує її економічний та природній потенціал у своїх цілях. Тобто припинення контролю Росії над іншими державами.

Щодо карти, то вона була створена у 2021 році користувачем під псевдо «Kaiyr» та знаходиться у вільному доступі в інтернеті.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись