Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці осквернили польський пам’ятник, начепивши на нього свій прапор

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в польському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що невідомі жінки «осквернили» польський пам’ятник у місті Ополе — нібито прикрасили його українським стягом. Так автори дійшли висновку, що жінки займалися профанацією й осквернили пам’ятник «українським знаменом». Автори до публікації додають відеодоказ. 

Польські фактчекери проєкту Demagog дослідили цей кейс і з’ясували, що організаторами заходу, який відзняли на відео, була група волонтерів з Ополе. Вони плетуть маскувальні сітки, а потім передають їх українським військовим. Більш того, синьо-жовта стрічка, яка видніється на пам’ятнику, — це не прапор України, а прапор Опольського воєводства. Та навіть за умови, що біля пам’ятника стоїть український прапор, це не профанація. Український прапор не суперечить цінностям самого монумента. Адже він також символізує свободу й перемогу. 

Сам організатор мітингу у своєму фейсбуці зазначив, що метою мітингу було висловлення солідарності з постраждалими від повені в Україні. 

У такий спосіб автори намагалися просто демонізувати українців, які нібито оскверняють пам’ятники та пропагують свої цінності. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись