Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна вимагає передати їй спадщину Сільвіо Берлусконі

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що після смерті Сільвіо Берлусконі Україна зажадала забрати всю його спадщину. Автори посилаються на Дмитра Кулебу, який нібито заявив, що Берлусконі був другом Путіна і справедливо буде передати Україні всю його спадщину. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що Дмитро Кулеба такого не говорив. Це просто вигадана цитата. Прикметно, що Берлусконі був відомий неоднозначними заявами щодо російсько-української війни. Так, він звинуватив нашу державу та президента Зеленського в тому, що Росія вторглася в Україну. МЗС України відреагувало на цю ситуацію, заявивши, що, безсумнівно, Сільвіо Берлусконі в цьому висловлюванні поширив прокремлівські наративи. Утім, це не дає жодних підстав відчужувати спадщину в Берлусконі. Та й отримають її діти колишнього політика. 

Пропагандисти спекулюють на темі примусового вилучення об’єктів власності Росії та її резидентів. Цей закон підписав Зеленський ще в березні минулого року. У законі лише йдеться, що вилучатимуть без будь-якого винятку майно Росії або її резидентів на території України. Утім, не йдеться про третіх осіб. Цього ж року США вперше дозволили передати конфісковані російські активи Україні. Це були активи російського олігарха. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись