Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Польща «принизила» делегацію Південно-Африканської Республіки

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що поляки спровокували дипломатичний скандал, коли не дозволили службі безпеки президента ПАР і журналістам вийти з літака у Варшаві. Автори дописують, що такий вчинок для Польщі вкрай принизливий, оскільки насамперед делегація прямувала до Києва з миротворчою місією. Це — маніпуляція. 

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки наголошують, що члени делегації порушили правила вʼїзду до Польщі. Оскільки ще на летовищі з’ясувалося, що в охоронців немає дозволів на 12 контейнерів зі зброєю. Тимчасом у Прикордонній службі Польщі заявили, що самим членам делегації дозволили залишити літак, однак вони вирішили зостатися на борту. Тобто попередньо делегацію не затримували безпідставно, а через відсутність дозволів на зброю. Та навіть делегації дозволили вийти з борту — лише за умови, що охоронці не братимуть недекларованої зброї. 

Також уповноважений з безпеки інформаційного простору Польщі запевнив: якби делегація мала всі дозволи, не було б жодних проблем.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись