Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці хочуть зробити українську мову другою офіційною в Польщі

Російська пропаганда представила пост у фейсбуку українського активіста Ігоря Ісаєва як заяву всіх українців загалом, яку, звісно, поширили прокремлівські ЗМІ.

На сайті Wyborcza.pl з’явилася стаття з заголовком «Майже кожен третій житель Вроцлава – українець. І їх все більше і більше». У матеріалі обговорювалося дослідження Спілки польських митрополій, яке показало, що Вроцлав – друге після Варшави польське місто, в якому проживає найбільша кількість українців. Ігор Ісаєв відреагував на статтю постом на своїій сторінці у фейсбуку (при цьому російський агітпроп заявляв, що це були коментарі до статті видання, що також є неправдою — прим. ред.), що «закон про національні меншини допускає запровадження допоміжної мови (а також двомовних вивісок) у комуні за наявності не менше ніж 20% представників меншин. У нас немає тлумачення того, які справи з емігрантами, хоча в законі про це прямо не йдеться. Тим не менш, у великих польських містах ми вже можемо боротися за те, щоб українська мова стала другою державною мовою».

Ні про які вимоги з боку українських біженців загалом не йдеться. Більше того, це неможливо юридично. У Республіці Польща єдиною офіційною мовою є польська. Це прописано Конституцією країни у статті 27. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись