Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Британці напередодні подорожчання комунальних послуг «згребли усі» енергозберігаючі лампочки

Прокремлівські телеграм-канали поширюють фотографію порожніх вітрин нібито з супермаркету у Великій Британії, на яких були енергозберігаючі лампочки. Буцімто британці розкупили всі енергозберігаючі лампочки і думають, «що заощадять комуналку на роки вперед». Це – неправда.

Оригінальні знімки було зроблено у США і викладено на популярному інтернет-ресурсі Alamy, де їх може придбати будь-який користувач. В описі до фотографій сказано, що порожні полиці та табличку про нормування цього товару було знято у роздрібному магазині Target в окрузі Контра-Коста, Сан-Рамон, Каліфорнія, 12 березня 2020 року. Фото полиць, на яких були дезінфікуючі засоби для рук та інші предмети першої необхідності, 15 березня вже публікувалися американським ЗМІ Newsweek. Саме ці товари активно скуповували у перші дні початку пандемії COVID-19. На оригінальних фото на банері видно такий напис: «Обмежується кількість засобів дезінфікування до шести в одні руки».

Фактчекети з Stop Fake з’ясували, що згодом напис було відредаговано у фоторедакторі: змінено напис на банері, додано упаковки з лампочками, змінено цінники. Але ракурс, з якого були зроблені кадри, розташування полиць, навіть розмір банера та заломи на його полях повністю ідентичні світлинам, зробленим у США два роки тому.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись