Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Британці напередодні подорожчання комунальних послуг «згребли усі» енергозберігаючі лампочки

Прокремлівські телеграм-канали поширюють фотографію порожніх вітрин нібито з супермаркету у Великій Британії, на яких були енергозберігаючі лампочки. Буцімто британці розкупили всі енергозберігаючі лампочки і думають, «що заощадять комуналку на роки вперед». Це – неправда.

Оригінальні знімки було зроблено у США і викладено на популярному інтернет-ресурсі Alamy, де їх може придбати будь-який користувач. В описі до фотографій сказано, що порожні полиці та табличку про нормування цього товару було знято у роздрібному магазині Target в окрузі Контра-Коста, Сан-Рамон, Каліфорнія, 12 березня 2020 року. Фото полиць, на яких були дезінфікуючі засоби для рук та інші предмети першої необхідності, 15 березня вже публікувалися американським ЗМІ Newsweek. Саме ці товари активно скуповували у перші дні початку пандемії COVID-19. На оригінальних фото на банері видно такий напис: «Обмежується кількість засобів дезінфікування до шести в одні руки».

Фактчекети з Stop Fake з’ясували, що згодом напис було відредаговано у фоторедакторі: змінено напис на банері, додано упаковки з лампочками, змінено цінники. Але ракурс, з якого були зроблені кадри, розташування полиць, навіть розмір банера та заломи на його полях повністю ідентичні світлинам, зробленим у США два роки тому.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join