Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українці хочуть зробити українську мову другою офіційною в Польщі

Російська пропаганда представила пост у фейсбуку українського активіста Ігоря Ісаєва як заяву всіх українців загалом, яку, звісно, поширили прокремлівські ЗМІ.

На сайті Wyborcza.pl з’явилася стаття з заголовком «Майже кожен третій житель Вроцлава – українець. І їх все більше і більше». У матеріалі обговорювалося дослідження Спілки польських митрополій, яке показало, що Вроцлав – друге після Варшави польське місто, в якому проживає найбільша кількість українців. Ігор Ісаєв відреагував на статтю постом на своїій сторінці у фейсбуку (при цьому російський агітпроп заявляв, що це були коментарі до статті видання, що також є неправдою — прим. ред.), що «закон про національні меншини допускає запровадження допоміжної мови (а також двомовних вивісок) у комуні за наявності не менше ніж 20% представників меншин. У нас немає тлумачення того, які справи з емігрантами, хоча в законі про це прямо не йдеться. Тим не менш, у великих польських містах ми вже можемо боротися за те, щоб українська мова стала другою державною мовою».

Ні про які вимоги з боку українських біженців загалом не йдеться. Більше того, це неможливо юридично. У Республіці Польща єдиною офіційною мовою є польська. Це прописано Конституцією країни у статті 27. Детальніше.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join