Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські націоналісти підпалили храм УПЦ МП у Миколаївській області

Анонімні телеграм-канали, які транслюють проросійську риторику, поширюють відео, на якому нібито горить «канонічний храм» УПЦ МП у селі Новополтавка Миколаївської області. У підпалі храму звинувачують українських націоналістів, дії яких зіставні з буцімто антиправославною політикою Зеленського.

Фахівці Центру протидії дезінформації при РНБО дослідили цей кейс і визначили, що поширювана інформація не відповідає дійсності. Церква, яка палає на відео, відрізняється від тієї, що розташована в Новополтавці. Насправді це відео зображає пожежу в російському селищі Іллінка. Його зняли ще у 2013 році, коли там горів храм. 

Пропагандисти використовують подібні фейки, щоб посіяти релігійну ворожнечу між українцями та сприяти розколу суспільства. Агітпроп вже не вперше поширює дезінформацію на релігійну тематику. «Детектор медіа» вже розповідав про вигадки агітпропу, що нібито США керують антиправославною церковною політикою Зеленського, що на храмі Києво-Печерської лаври буцімто чорніють хрести через «українське богохульство», чи що ООН нібито визнає утиски православної церкви в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись