Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Зареєстрована у Великій Британії новинна компанія поширює російську дезінформацію на багатомільйонну арабськомовну аудиторію

Команда з протидії дезінформації Бі-Бі-Сі встановила, що зареєстроване у Великій Британії видання Yala News має сирійське коріння й поширює контент, який відбиває тези російських пропагандистських медіа. 

Аналітики Бі-Бі-Сі протягом року відстежували найпопулярніші відеоматеріали Yala News і з’ясували, що майже всі вони співзвучні з поширюваною Росією дезінформацією. Так, у Yala News повідомляли про плани США використовувати птахів як біологічну зброю для перенесення хвороб в Росію, інсценування масових вбивств мирних жителів у Бучі, відеозвернення Зеленського до українців нібито у стані алкогольного сп'яніння, а також про втечу українських військових з передової. Усі ці новини спочатку публікувалися в російських пропагандистських медіа, а вже через кілька годин схожі відеоматеріали з’являлися на Yala News.

Дослідники також розповіли, що Yala Group (материнська компанія видання Yala News) зареєстрована в центрі Лондона за адресою, яка використовується спільно з понад 65 тисячами інших фірм. Ані фізичних офісів, ані співробітників Yala Group там немає.

За допомогою інструментів геолокації команді Бі-Бі-Сі вдалося знайти у фейсбуку фотографії співробітників та офісів Yala Group, що розташовані в передмісті Дамаска. Більшість профілів співробітників у соціальних мережах теж показують, що вони перебувають в столиці Сирії. Цю інформацію підтвердив і один із колишніх працівників компанії.

Засновник та головний виконавчий директор Yala Group, сирійський бізнесмен Ахмад Моемна проживає в Дубаї. На запитання команди Бі-Бі-Сі про наявність проросійських відео на Yala News він відповів, що контент, який подається на цьому новинному ресурсі, є об’єктивним та неупередженим.

Водночас фахівці з дослідження російської дезінформації вказали Бі-Бі-Сі, що часові рамки поширення новинних відеоматеріалів та їх схожість з кремлівськими тезами може свідчити, що Yala News імовірно слугує інструментом поширення російської пропаганди через закордонні медіа, щоб не складалося враження, ніби ці тези походять напряму від Кремля.

Росія часто намагається поширювати дезінформаційні вкидання серед міжнародної аудиторії. Наприклад, «Детектор медіа» досліджував, які дезінформаційні наративи поширює Росія у Східній Європі для досягнення політичних цілей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись