Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні через війну «фактично закінчилися люди двадцятирічного віку»

На кремлівських сайтах поширюють інформацію, що в Україні через війну з Росією нібито майже не залишилося людей двадцятирічного віку. Пропагандисти пов'язують це з «наказом Заходу Зеленському воювати до останнього українця». Мовляв, саме через те, що українці вимушені воювати, кількість двадцятирічних юнаків та дівчат в Україні «лише за рік скоротилася вчетверо». Це — неправда.

За цей кейс взялися фактчекери проєкту StopFake. Вони визначили, що російські пропагандисти буцімто посилаються на «офіційні статичні дані щорічного видання World Population Prospects, яке випускає Секретаріат ООН». Так, агітпроп стверджує, що торік в Україні було близько 200 тисяч юнаків і 200 тисяч дівчат двадцятирічного віку, а цьогорічні дані демонструють, що у віковій категорії 21 року (цим людям тепер 21 рік) юнаків залишилося близько 60 тисяч, а дівчат — лише 50 тисяч.

Однак дані, наведені в World Population Prospects, відрізняються від цифр, озвучених пропагандистами. Насправді у 2023 році в Україні проживає близько 133 тисяч юнаків та 118 тисяч дівчат віком у 21 рік, а не 60 та 50 тисяч відповідно. А у 2021 році, коли їм було по 19 років, кількість юнаків становила близько 190 тисяч, дівчат — 180 тисяч. Тобто за означений період кількість молоді в Україні справді дещо зменшилася, але не в рази, як стверджує агітпроп. За словами фахівців StopFake, основною причиною зменшення населення України у 2022-2023 роках стала еміграція за кордон через збройну агресію Росії.

Агітпроп поширює такі фейки, щоб дискредитувати українську владу, деморалізувати українців і показати недоцільність подальшого опору Росії. Мовляв, Україна втрачає свою молодь через протидію російській агресії, а влада не здатна гарантувати безпеку свого народу. Зауважимо, що Росія не вперше маніпулює цифрами щодо кількості населення України. «Детектор медіа» вже розповідав, як російська пропаганда рахувала українців за кількістю спожитого хліба і стверджувала, що українців щороку стає на 5 мільйонів менше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись