Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українкам нібито пропонують «роботу моделей» у рекламі Сил оборони України

Таку інформацію поширили в соціальних мережах російського сегменту. У повідомленнях ідеться, нібито українських жінок «заманюють» до армії гарними картинками, і як доказ наводять імовірний скриншот листування громадської організації «Українська Валькірія» з користувачкою інстаграму. У повідомленнях організація буцімто пропонує жінці приїхати на полігон, зробити «декілька гарних фото» для реклами служби жінок у Силах оборони. Це — брехня.

Аналітики VoxCheck узялися за цей кейс і звернулися по коментар до ГО щодо спростування інформації. Їм відповіли, що жодного стосунку скриншот листування до їхньої діяльності не має, адже організація проводить добровільні тренінги для жінок із самозахисту. І сам скриншот виявився підробним.

У такий спосіб пропагандисти прагнуть переконати, що українське керівництво нібито вдається до «тотальної мобілізації» та намагається «заманити» до армії будь-якими методами. 

Скриншот — VoxCheck.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись