Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Вісім європейський країн буцімто відправили гуманітарну допомогу до так званої «ДНР»

У прокремлівських медіа пишуть, нібито вісім європейських країн відправили до так званої «ДНР» 18 тонн гуманітарного вантажу. У публікаціях ідеться, що допомогу нібито надали, зокрема, Австрія, Бельгія, Німеччина, Франція тощо. Проте це — маніпуляція. 

Фактчекери проєкту StopFake дослідили кейс і встановили, що жодна з держав Європейського Союзу офіційно не надсилала гуманітарної допомоги до так званої «ДНР». Вантаж зібрали в організації SOS Donbass, її членами, як пишуть фахівці, здебільшого є росіяни, що проживають за кордоном. Ця організація не лише підтримує незаконну окупацію Росією території України, а й виступає проти міжнародної військової допомоги Україні.

Водночас у пропагандистських матеріалах спотворили контекст і подали інформацію так, ніби це офіційна гуманітарна допомога восьми європейських країн. Проте це лише дії проросійської організації на території ЄС. Скажімо, на сайті такої «благодійної» організації пишуть, що вони «надають підтримку жертвам громадянської війни на Донбасі». А також на їхньому сайті можна підписати «петицію проти постачання зброї в Україну».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись