Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни поширюють відео, на якому нібито зафіксовано знищення українського оперативно-тактичного ракетного комплексу

Таку інформацію зафіксували фахівці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Вони пояснили, що у прокремлівських телеграм-каналах поширюють повідомлення про буцімто ураження пускової установки ОТРК «Грім-2». До нього додають відеодоказ.

Однак першоджерелом такої «новини» став сатиричний телеграм-канал, в описі якого чітко зазначено, що всі повідомлення мають суто гумористичний характер. Адже насправді на відео зображено ураження саме російської техніки. Власне, міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко 6 грудня 2023 року у своєму телеграм-каналі опублікував відео ураження російського оперативно-тактичного ракетного комплексу. Найбільш імовірно, що автори сатиричного каналу використали саме це відео для створення «новини». А згодом її розтиражували кремлівські ресурси. 

Усе ж неможливо стверджувати, що на полі бою росіяни не нищать українську техніку, бо це більш ніж можливо у ході війни. Але пропагандисти зумисне перебільшують кількість «знищеної» техніки, натякаючи так на нібито низьку боєздатність української армії. І використовують на підтримку таких тез буцімто достовірну інформацію.

Начальник Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генштабу ЗСУ Сергій Баранов в інтерв’ю військовій радіостанції «Aрмія FM» на запитання, чи наразі установка «Грім-2» перебуває на стадії розробки, відповів, що установка «вдосконалюється, і нехай росіяни відчувають його дію на собі».

До речі, як російська пропаганда знецінює зброю, що служить Україні, — читайте тут

Фото — Центр стратегічний комунікацій та інформаційної безпеки.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись