Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Росіяни поширюють відео, на якому нібито зафіксовано знищення українського оперативно-тактичного ракетного комплексу

Таку інформацію зафіксували фахівці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Вони пояснили, що у прокремлівських телеграм-каналах поширюють повідомлення про буцімто ураження пускової установки ОТРК «Грім-2». До нього додають відеодоказ.

Однак першоджерелом такої «новини» став сатиричний телеграм-канал, в описі якого чітко зазначено, що всі повідомлення мають суто гумористичний характер. Адже насправді на відео зображено ураження саме російської техніки. Власне, міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко 6 грудня 2023 року у своєму телеграм-каналі опублікував відео ураження російського оперативно-тактичного ракетного комплексу. Найбільш імовірно, що автори сатиричного каналу використали саме це відео для створення «новини». А згодом її розтиражували кремлівські ресурси. 

Усе ж неможливо стверджувати, що на полі бою росіяни не нищать українську техніку, бо це більш ніж можливо у ході війни. Але пропагандисти зумисне перебільшують кількість «знищеної» техніки, натякаючи так на нібито низьку боєздатність української армії. І використовують на підтримку таких тез буцімто достовірну інформацію.

Начальник Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генштабу ЗСУ Сергій Баранов в інтерв’ю військовій радіостанції «Aрмія FM» на запитання, чи наразі установка «Грім-2» перебуває на стадії розробки, відповів, що установка «вдосконалюється, і нехай росіяни відчувають його дію на собі».

До речі, як російська пропаганда знецінює зброю, що служить Україні, — читайте тут

Фото — Центр стратегічний комунікацій та інформаційної безпеки.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join