Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна виробляє так мало зерна, що його втрата не могла спричинити продовольчу кризу в світі.

Таку тезу масово поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Зокрема, так стверджувало видання РІА «Новости» із посиланням на заяву міністра закордонних справ Сергія Лаврова, зроблену на прес-конференції в Анкарі: «Ситуація з українським зерном не має ніякого стосунку до продовольчої кризи у світі, але Захід зображує її як „всесвітню катастрофу”, – заявив очільник МЗС РФ Сергій Лавров. — Багато уваги ми приділили проблемі вивезення українського зерна, яку наші західні колеги, та й самі українці намагаються віднести до розряду всесвітньої катастрофи, хоча частка цього зерна українського, про яке йдеться, вона менша за 1% від загальносвітового виробництва пшениці та інших злакових».

Схожу маніпуляцію поширювали російські ЗМІ, заявляючи, що голод у світі може настати нібито через санкції проти російських добрив, а не через проблему з українським зерном, яка виникла внаслідок війни, яку розв'язала Росія. Однак як свідчать дані ING Economics, на частку України припадає 12% світового експорту пшениці та 17% світового експорту кукурудзи; Україна також є найбільшим у світі експортером олії. та найбільшим постачальником добрив у світі, а війна Росії проти України порушила їхній експорт та логістику. Також за даними за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, у 2021 році у світі було вироблено 2776,9 млн тонн зерна. А за інформацією міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка, в країні у 2021 році зібрали 32,4 млн тонн пшениці, 40 млн тонн кукурудзи, 10 млн тонн ячменю, тобто вже тільки ці три культури в сумі дають майже 3% світового виробництва зерна. Як зазначають фактчекери The Insider, для оцінки впливу війни в Україні на світовий ринок зерна важливий не так цей показник, як частка України у світовому експорті. За даними українського сільськогосподарського порталу «Латифундист», у 2020 році, коли врожай пшениці в Україні був суттєво нижчий, ніж рік по тому, із зібраних 29,2 млн тонн експортували 21 млн тонн, а у списку найбільших світових експортерів пшениці Україна опинилася на 5-му місці після Євросоюзу, Росії, США та Канади.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись