Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Україна виробляє так мало зерна, що його втрата не могла спричинити продовольчу кризу в світі.

Таку тезу масово поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Зокрема, так стверджувало видання РІА «Новости» із посиланням на заяву міністра закордонних справ Сергія Лаврова, зроблену на прес-конференції в Анкарі: «Ситуація з українським зерном не має ніякого стосунку до продовольчої кризи у світі, але Захід зображує її як „всесвітню катастрофу”, – заявив очільник МЗС РФ Сергій Лавров. — Багато уваги ми приділили проблемі вивезення українського зерна, яку наші західні колеги, та й самі українці намагаються віднести до розряду всесвітньої катастрофи, хоча частка цього зерна українського, про яке йдеться, вона менша за 1% від загальносвітового виробництва пшениці та інших злакових».

Схожу маніпуляцію поширювали російські ЗМІ, заявляючи, що голод у світі може настати нібито через санкції проти російських добрив, а не через проблему з українським зерном, яка виникла внаслідок війни, яку розв'язала Росія. Однак як свідчать дані ING Economics, на частку України припадає 12% світового експорту пшениці та 17% світового експорту кукурудзи; Україна також є найбільшим у світі експортером олії. та найбільшим постачальником добрив у світі, а війна Росії проти України порушила їхній експорт та логістику. Також за даними за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, у 2021 році у світі було вироблено 2776,9 млн тонн зерна. А за інформацією міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка, в країні у 2021 році зібрали 32,4 млн тонн пшениці, 40 млн тонн кукурудзи, 10 млн тонн ячменю, тобто вже тільки ці три культури в сумі дають майже 3% світового виробництва зерна. Як зазначають фактчекери The Insider, для оцінки впливу війни в Україні на світовий ринок зерна важливий не так цей показник, як частка України у світовому експорті. За даними українського сільськогосподарського порталу «Латифундист», у 2020 році, коли врожай пшениці в Україні був суттєво нижчий, ніж рік по тому, із зібраних 29,2 млн тонн експортували 21 млн тонн, а у списку найбільших світових експортерів пшениці Україна опинилася на 5-му місці після Євросоюзу, Росії, США та Канади.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join