Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Всі українці можуть отримати державну допомогу, а сума залежатиме від місця проживання.

Повідомлення із такою тезою поширюють у волинському сегменті фейсбуку. «Офіційно! Усі громадяни України отримають грошові виплати! Сума залежить від зони проживання», — йдеться у повідомленнях, які поширюються у фейсбуку. Зокрема, такий допис опублікували у групі «Теревені про ВолиньUA». Проте це — неправда.

Як пишуть журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець», в Україні немає жодної програми, за якою б усі без виключення громадяни отримували грошові виплати. Соціальну допомогу, як і в довоєнний період, отримують ті чи інші вразливі категорії населення. Щодо грошових виплат через вторгнення Росії, то на ці кошти можуть претендувати лише внутрішньо переміщені особи. З травня набули чинності нові правила надання допомоги людям, які залишили свої домівки через війну. Тепер право на грошові виплати мають лише українці з певних регіонів, які затвердив уряд. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись