Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Мюнхені з'явилася реклама компаній Booking.com та KFC, яка ображає українських жінок.

У соціальних мережах поширюють фотографії рекламних постерів KFC і Booking, нібито встановлених на вокзалі Мюнхена в Німеччині. На постерах ніюито зображений засновник компанії KFC, що лежить у ліжку, а на написі вказано, що «Курочок з України дуже чекають у Німеччині». Як пишуть фактчекери зі StopFake, фотографії з цим «постером» також поширили дипломати з Російської Федерації. У своєму Twitter Перший заступник постпреду Росії в ООН Дмитро Полянський опублікував одну з цих фотографій із коментарем, що цей постер, мовляв, «показує реальне ставлення до українців у Європі». Постпред РФ в ООН Василь Небензя навіть послався на цю «рекламу» у своєму виступі на засіданні Ради безпеки ООН щодо протидії сексуальному насильству, пов'язаному з війною в Україні.

Однак постійний представник України при ООН Сергій Кислиця зазначив, що російські дипломати розповсюджують черговий фейк. Насправді компанії, чиї логотипи розміщені на зображеннях, не мають жодного стосунку до цієї провокації. Принаймні один з цих рекламних постерів, який нібито був розміщений у центральному залі залізничного вокзалу в Мюнхені, не існує, — фотографія, що розповсюджується в мережі, була оброблена у фоторедакторі. Відсутність цього плаката у коментарі StopFake також підтвердили місцеві жителі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись