Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна розв’язала війну з Росією та відмовляється від будь-яких перемовин

Такий меседж поширюють російські ЗМІ на тлі нещодавньої заяви голови Ради Федерацій Валентини Матвієнко, яка «закликала українську делегацію до негайних перемовин». У повідомленнях посилаються на виступи Путіна, де він розповідав, що це нібито «Україна розв'язала війну ще у 2014 році», почала «вести бойові дії» проти «самої себе», а згодом «відмовилась сідати за стіл переговорів». Проте як і тоді, так і зараз — це брехня.

За словами фактчекерів StopFake, після так званих «референдумів» 28 вересня Володимир Зеленський сказав, що окупація українських територій унеможливлює переговори з Путіним. 30 вересня набуло чинності рішення Ради національної безпеки та оборони України «Про дії України у відповідь на спробу Російської Федерації анексувати території нашої держави з метою забезпечення безпеки євроатлантичного простору, України та відновлення її територіальної цілісності». У документі зафіксували неможливість ведення переговорів із нинішнім російським президентом, але не з Росією.

Навесні 2022 року відбулася низка українсько-російських переговорів про закінчення війни. На пропозиції української сторони Росія продовжувала вимагати капітуляції України. Влітку Зеленський вкотре наголосив, що він налаштований на прямі переговори з президентом Путіним, «якщо ми готові серйозно обговорювати», – говорив Зеленський 7 червня. У зверненні йшлося, що Україна готова обговорювати повернення територій. У Кремлі під різними приводами від переговорів ухилялися.

Після успішного контрнаступу української армії на сході та півдні країни риторика Кремля змінилася: тепер уже Росія почала вимагати мирних переговорів. Проте слова не підкріплювалися діями: наприкінці вересня Росія провела незаконні псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України, результати яких не визнала жодна демократична країна світу.

Раніше Детектор медіа розповідав чому ці переговори лише фікція для висвітлення на прокремлівських ЗМІ. Усі заяви про мирні переговори використовують пропагандисти, які нібито воліють справедливості, а не кривавої війни, як це насправді і є. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись