Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк МАГАТЕ підтвердило причетність України до обстрілу ЗАЕС

Такі повідомлення ширяться соціальними мережами, зокрема в анонімних телеграм-каналах. У них ідеться, що експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які відвідали Запорізьку АЕС, засвідчили обстріл станції зі сторони України. Мовляв, місія МАГАТЕ підтвердила, що станція перебуває під українськими атаками. Проте це — неправда. 

Як перевірили аналітики EU vs Disinfo, МАГАТЕ не повідомляло про жодне «українське бомбардування/атаку» ні напередодні появи цієї дезінформаційної історії, ні після неї. Хоча експерти МАГАТЕ справді зафіксували обстріли в околицях станції, але не приписували їх жодній стороні. Заява тоді надійшла від місцевого колаборанта, «призначеного»  російською окупаційною владою, а не від МАГАТЕ.

У такий спосіб пропагандисти намагаються звинуватити Україну в небезпечних діях навколо ЗАЕС і зняти з себе будь-яку відповідальність. Росія вчинила чимало загрозливих дій навколо ЗАЕС, включно з розміщенням військової техніки та військ на території станції, використанням її околиць як ракетної бази та перериванням лінії електропередач. Крім того, Росія відхилила пропозиції ООН щодо демілітаризації територій навколо ЗАЕС, оскільки свідомо вела кампанію залякування щодо ризиків ядерної катастрофи для просування своїх цілей в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись