Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake МАГАТЕ підтвердило причетність України до обстрілу ЗАЕС

Такі повідомлення ширяться соціальними мережами, зокрема в анонімних телеграм-каналах. У них ідеться, що експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які відвідали Запорізьку АЕС, засвідчили обстріл станції зі сторони України. Мовляв, місія МАГАТЕ підтвердила, що станція перебуває під українськими атаками. Проте це — неправда. 

Як перевірили аналітики EU vs Disinfo, МАГАТЕ не повідомляло про жодне «українське бомбардування/атаку» ні напередодні появи цієї дезінформаційної історії, ні після неї. Хоча експерти МАГАТЕ справді зафіксували обстріли в околицях станції, але не приписували їх жодній стороні. Заява тоді надійшла від місцевого колаборанта, «призначеного»  російською окупаційною владою, а не від МАГАТЕ.

У такий спосіб пропагандисти намагаються звинуватити Україну в небезпечних діях навколо ЗАЕС і зняти з себе будь-яку відповідальність. Росія вчинила чимало загрозливих дій навколо ЗАЕС, включно з розміщенням військової техніки та військ на території станції, використанням її околиць як ракетної бази та перериванням лінії електропередач. Крім того, Росія відхилила пропозиції ООН щодо демілітаризації територій навколо ЗАЕС, оскільки свідомо вела кампанію залякування щодо ризиків ядерної катастрофи для просування своїх цілей в Україні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join