Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Пропагандисти ширять сфабрикований проєкт держбюджету, в якому тимчасово окуповані території позбавлені додаткового фінансування на 2023 рік

Такі повідомлення поширюють пропагандистські телеграм-канали, підкріплюючи свої слова фейковим документом. У ньому йдеться, що нібито в обласні адміністрації надходять проєкти бюджету на 2023 рік, у яких немає Запорізької, Луганської, Донецької та Херсонської областей.

До повідомлень додають фото нібито Постанови КМУ №1051 від 25.09.2022 року «Деякі питання фінансування закупівлі товарів тривалого зберігання в умовах воєнного стану». Однак цей документ сфабрикований. 

Центр протидії дезінформації повідомляє, що цей документ є фейковим через низку причин: 

  • Постанова №1051 опублікована на сайті КМУ 27.09.2022 року за назвою «Про внесення змін до постанови КМУ від 19.07.2022 року №812», а не від 25.09.2022, як це зазначено в «документі»;
  • постанова з назвою «Деякі питання фінансування закупівлі товарів тривалого зберігання в умовах воєнного стану» має №528 та опублікована на сайті КМУ ще 03.05.2022 року.  

І відповідно до цієї постанови субвенції (грошова допомога з державного бюджету місцевим бюджетам) передбачені й для тимчасово окупованих територій. 

Центр протидії дезінформації закликає перевіряти підозрілі документи та пам’ятати, що необачне ширення таких сфабрикованих документів грає окупантові на руку.

Поширюючи такі меседжі, пропагандисти намагаються просувати наратив про те, що українська влада не зацікавлена жителями тимчасово окупованих територій, а відтак усе населення нібито страждає від «засилля» української влади на цих територіях. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись